Μπροστά σε πλήθος τρικαλινών, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, η Ολυμπιακή Φλόγα διήλθε από την πόλη του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής. Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκο Σακκά, να τονίζει:
«Η Φλόγα είναι το έναυσμα για να ενισχύσουμε ξανά την άμιλλα, να ενδυναμώσουμε κάθε αθλητή και κάθε αθλήτρια που τώρα ξεκινά, που ονειρεύεται και επιδιώκει, που αγωνίζεται και ελπίζει. (…) Ως Ελληνες και Ελληνίδες, ως χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οφείλουμε να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Οι Αγώνες φέτος να είναι οι Αγώνες της Ειρήνης».
Και επεσήμανε ότι «η άμιλλα, η συμμετοχή χωρίς διαχωρισμούς, με πνεύμα ισότητας και “ευ αγωνίζεσθαι”, πρέπει να είναι το μήνυμα για κάθε αθλητή και αθλήτρια, διαπερνώντας ολόκληρη την κοινωνία.
Από τα Τρίκαλα, φέτος, το 2024, στον δρόμο προς το Παρίσι, ας μας συντροφεύουν αυτές οι δύο λέξεις, αυτοί οι δύο στόχοι, Ειρήνη και Αμιλλα”.
Τον βωμό άναψε με τιμή, ο Χρήστος Παπανικολάου, ο τρικαλινός που ήταν ο πρώτος Ελληνας με παγκόσμιο ρεκόρ (στο άλμα επί κοντώ το 1970), έχοντας υποδεχθεί το φως της δάδα από την επίσης με παγκόσμιο ρεκόρ τρικαλινή (το 1982 στον ακοντισμό), πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα. Μία ημέρα πριν, εξάλλου, οι δυο τους τιμήθηκαν από τον Δήμο Τρικκαίων, καθώς τα ονόματά τους δόθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων.
Η σεμνή τελετή στην πεζογέφυρα περιελάμβανε ανάκρουση των τριών ύμνων: του Ολυμπιακού, σε στίχους Κωστή Παλαμά, της Γαλλίας (η γνωστή «Μασσαλιώτιδα»)
Στον βωμό που στήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων μπροστά από το άγαλμα του Ασκληπιού, στην ομώνυμη πεζογέφυρα, μίλησε επίσης, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2004» κ. Jean Luc Lavaud, τονίζοντας πως «Τίποτε δε θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές (αρχαία και σύγχρονη) και τα δύο έθνη (Ελλάδα και Γαλλία), από τις τρεις κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:
- Ισότητα, που χαρακτηρίζει την ισότητα των φύλων και συμπερίληψη
- Νερό, καθώς με τον διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια λαμπαδηδρομία (μέχρι την Ταϊτή) συμβολίζεται η περιβαλλοντική διάσταση
- Κατευνασμό, που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλλουν οι Αγώνες».
Ο κ. Lavaud έδωσε έμφαση, επίσης, σε «τρεις λέξεις – κλειδιά που ακτινοβολούν το πνεύμα των Αγώνων: γιορτή, δέσμευση, κληρονομιά».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Θεόδωρος Βασιλειάδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ταξίδι της Φλόγας από την αρχαία Ολυμπία στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. «Αυτή η φλόγα που εκπέμπει διαχρονικά πολλά μηνύματα, ειρήνης, αγάπης και συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Εμείς οι Έλληνες, έχοντας αυτή την παγκόσμια κληρονομιά, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταλαμπαδεύουμε σε όλους τους λαούς, αυτό που πρεσβεύουμε», τόνισε, ευχαριστώντας τους τρικαλινούς πολίτες για τη συμμετοχή, τον Δήμο Τρικκαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές, για τη διοργάνωση.