Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης μέτρα για τη ρύθμιση των χρεών των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια λόγω υψηλών λειτουργικών δαπανών και διαφορετικών τιμολογήσεων ανά περιοχή. Οι νέες μονάδες θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν τα κόστη με μεγαλύτερη σταθερότητα, και πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ισονομία των υπηρεσιών.
Τη συνένωση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο ν. Τρικάλων σε μια προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2025 πρέπει να έχει συσταθεί και να λειτουργεί ο νέος φορέας. Αυτός θα προκύψει από τη συνένωση της ΔΕΥΑΤ (Τρίκαλα), ΔΕΥΑΜ (Καλαμπάκα), ΔΕΥΑΠ (Πύλη) και ΔΕΥΑΦ (Φαρκαδόνα) με αναλογική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. όπως η παραπάνω σειρά και πρόεδρο πιθανότατα τον εκάστοτε πρόεδρο της σημερινής ΔΕΥΑΤ. Έτσι και θεωρείται ότι για πρώτος πρόεδρος θα προταθεί ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στην Ελλάδα αποσκοπεί στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 124 ΔΕΥΑ που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο θα συγχωνευτούν σε περιφερειακές μονάδες, με στόχο να μειωθεί το κόστος και να εξασφαλιστεί καλύτερη συντήρηση των δικτύων. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί μία ΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα, με εξαίρεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αντίστοιχα, θα απορροφήσουν τις τοπικές ΔΕΥΑ. Εξαιρέσεις προβλέπονται επίσης για τα νησιά και ορισμένες απομονωμένες περιοχές όπου η ενιαία διαχείριση θεωρείται δύσκολη